• Slávnostné odovzdávanie vysvedčení

          • Prišiel posledný júnový deň a s ním aj záver školského roka. Pre niekoho bol náročný, pre niekoho menej. Nastal čas zhodnotiť naše celoročné snaženie. Každý z nás sa dnes mohol obzrieť za rokom svojej práce, zhodnotiť svoje úsilie a možno aj uvedomiť si, v čom musí na sebe ešte pracovať.  Pani riaditeľka sa  rozlúčila a zároveň poďakovala všetkým zamestnancom školy, zvlášť pedagógom a žiakom za úspechy a aktivity počas školského roka.  

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Milí naši štvrtáci… Štyri roky nášho spoločného putovania ubehli veľmi rýchlo. Z malých vyplašených prváčikov sú dnes veľké štvrtácke osobnosti. Preto Vám, milí štvrtáci, prajeme, aby ste v každej chvíli svojho života mali na pamäti, že všetko sa dá zvládnuť… Spomeňte si na svoje začiatky, prvé písmenká, prvé napísané riadky… Každá skúška, pred ktorou raz budete stáť, sa dá vyriešiť: s vytrvalosťou, ochotou a láskou. Do Vašich ďalších dní Vám prajeme veľkú chuť do práce a vytrvalosť ísť za svojím cieľom až do úspešného konca. 

          • Vyučovanie v prírode

          • O pozitívnom vplyve prírody vedci informovali už mnohokrát. Pomáha znižovať stres, obnovuje schopnosť udržať pozornosť, u detí, podobne ako u dospelých, zlepšuje imunitné funkcie. Výsledkom je, že zdravšie, pokojnejšie a sústredenejšie deti sa ľahšie a efektívnejšie učia. Aj naše dnešné vyučovanie bolo realizované  v prírode. Žiaci a učitelia tento deň ocenili.

          • Opäť v škole

          • Školy a školské zariadenia boli z dôvodu šírenia nového koronavírusu zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizovalo dištančnou formou. Od pondelka sa vyučovanie obnovilo nielen v základných školách, ale aj v materských školách, v základných umeleckých školách na účel individuálneho vzdelávania žiakov s jedným žiakom či v základných školách pre žiakov so špeciálno-vzdelávacími potrebami na účel výchovy a vzdelávania žiakov všetkých ročníkov. Obnovila sa aj prevádzka školských klubov detí. My sme sa veľmi tešili.  

          • Od 1.6.2020 sa obnovuje vyučovanie 1.-4.ročníka

          • Od 1.6.2020 sa otvára ZŠ Čierne nad Topľou pre 1-4. ročník za podmienok:

            1. v triedach bude max. 11 žiakov

            2.  môže byť otvorený aj ŠKD

            3. v  škole budeme pri vstupe  merať teplotu, budeme dbať na umývanie rúk,

            4.  v triede dieťa nemusí mať rúško, mimo triedy áno.

            5. škola bude zabraňovať hromadnému stretávaniu, určí vstup do budovy a budeme rešpektovať všetky pokyny vydané ústredným orgánmi.

          • Povinnosti zákonného zástupcu žiaka 1.-4.ročníka dochádzajúceho do školy:

            1. Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko-epidemiologických opatrení pri príchode žiaka do základnej školy a pri odchode žiaka zo základnej školy (nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov, dezinfekcia rúk).
            2.  Zabezpečí pre svoje dieťa každý deň dve rúška a papierové jednorazové vreckovky.
            3.  Dodržiava pokyny zriaďovateľa a riaditeľky školy, ktoré upravuje podmienky prevádzky konkrétnej základnej školy do konca školského roku 2019/2020.
            4.  Predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy, alebo po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri dni písomné vyhlásenie o tom, že žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia a nemá nariadené karanténne opatrenie.
            5. S cieľom ochrany pred komunitným šírením ochorenia COVID – 19 v základnej škole, sa ustanovuje, aby žiaci prichádzali a odchádzali len s osobami, ktoré so žiakom žijú v spoločnej domácnosti.
            6. V prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID_19, bezodkladne o tejto situácii informuje príslušného vyučujúceho a riaditeľku školy.
            7. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym hygienikom. Za týchto podmienok je dieťa zo školy vylúčené
          • Zmena spôsobu hodnotenia žiakov

          • Riaditeľka Základnej školy Čierne nad Topľou 212 po prerokovaní  „Usmernenia na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR  v Pedagogickej rade Základnej školy Čierne nad Topľou 212,  oznamuje žiakom a ich zákonným zástupcom:

             

            Princípy hodnotenia žiakov Základnej školy Čierne nad Topľou

            Základná škola Čierne nad Topľou uznáva základné princípy hodnotenia žiakov v čase prerušeného vyučovania v školách, ktorými sú:

            ● zabezpečiť spravodlivosť pri hodnotení každého žiaka rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a dištančné vzdelávanie,

            ● sústrediť pozornosť na poskytovanie slovnej spätnej väzby,

            ● akceptovať jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

             

            Priebežné hodnotenie žiakov

            Od pondelka t. j. 06. 04. 2020 je priebežné hodnotenie zadaných úloh pre žiakov  slovné. Toto priebežné hodnotenie bude mať počas celého obdobia dištančného vzdelávania charakter konštruktívnej spätnej väzby poskytovanej žiakom počas učenia sa s motivačným charakterom. Pedagóg v hodnotení pomenuje žiakom chyby, ktoré robia a navrhne postup pri ich odstraňovaní. Priebežné hodnotenie bude tak, ako doteraz zohľadňovať vekové a individuálne osobitosti žiaka. Hodnotenie bude prihliadať na momentálnu psychickú i fyzickú disponovanosť žiaka. Pri priebežnom aj záverečnom hodnotení budú  pedagógovia zohľadňovať aj sebahodnotenie žiaka.

            Hodnotenie žiakov na konci školského roka sa uskutoční v riadnom termíne.          

            1. Žiaci prvého ročníka budú hodnotení slovne.
            2. Žiaci prvého stupňa (2. – 4. ročník) budú  hodnotení známkou. Výnimkou budú nasledovné predmety: telesná výchova, výtvarná výchova, hudobná výchova, náboženská výchova, pracovné vyučovanie.      

            Zdôvodnenie: Podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožnili naplniť ciele predmetu kvalitnou a plnohodnotnou realizáciou dištančného vyučovania.

             

            1. Podklady na hodnotenie výchovno-vzdelávacích výsledkov žiakov získava učiteľ v čase prerušeného vyučovania v školách najmä z portfólií žiackych prác a rozhovormi so žiakmi, príp. konzultáciou s rodičmi. Podkladmi môžu byť projekty, riešenia komplexných úloh, samostatné praktické práce spracované žiakmi počas domácej prípravy s prihliadnutím na individuálne podmienky každého žiaka.
            2.  Žiaci po absolvovaní posledného ročníka vzdelávacieho programu odboru vzdelávania pre prvý stupeň základnej školy získajú primárne vzdelanie aj s doložkou: „Žiak získal primárne vzdelanie.“
          • DEŇ ZEME

          • Aj planéta Zem má svoj sviatok. Deň Zeme tradične oslavujeme 22.4. Na celom svete je cieľom tohto sviatku upozorniť na ekológiu, potrebu ochrany prírody, recyklovania a hľadania obnoviteľných zdrojov energie. Aj my sme oslávili tento pekný sviatok, ale netradične v domácom prostredí. Pracovné listy s deťmi robili rodičia za čo im patri veľké ďakujem.

            Nezabudnime, že ochrana prírody a životného prostredia je pre zachovanie našej jedinečnej planéty nevyhnutná.

             

          • Dúha je symbol nádeje a viery

          • Naše deti doma nakreslili dúhu - veľkú a farebnú. Lebo dúha je symbol nádeje a viery. Nakreslili dúhu a pripomínajú všetkým ľuďom nádej, že po sivom období s vírusom príde obdobie farebné, keď sa znovu stretneme pod modrou oblohou.

          • Multikultúrny týždeň priateľstva

          • Posledný februárovi týždeň sme venovali téme PRIATEĽSTVO. Hlavným cieľom multikultúrneho týždňa priateľstva bolo spoznávanie kultúrnych tradícií odlišných menšín, zbližovanie a vzájomné porozumenie.  Základnou myšlienkou projektu bolo viesť detí k zachovaniu ich kultúrnej identity a zároveň k porozumeniu a tolerancii voči iným menšinám a etnickým skupinám. Ďakujeme aj rodičom, ktorí sa veľkou mierou podieľali na príprave projektu.

          • Karneval

          • Od Fašiang do Veľkej noci, vinšujem vám kratšej noci, cez deň slnka teplého a zdravička pevného! Fašiangy sa krátia,viac sa už nevrátia!

            21.február sa niesol v našej škole vo veselom  tóne, veď  akoby aj nie!...fašiangy - čas zábavy, karnevalov či maškarných plesov je predsa neodmysliteľnou súčasťou aj pre žiakov našej školy. Celá škola sa premenila na rozprávkové a mytologické bytosti, upírov aj nežné princezné. Radosť bolo pozerať sa.  Ďakujeme rodičom za skvelé pohostenie.

          • Deň objatia

          • Vraví sa, že objatie je zázračný dar. Jedna veľkosť totiž sedí všetkým. A niet veru človeka, ktorému by nepadlo vhod.